Hopp til innholdet

Humorsensur

Når er humor krenkende?

Latter og humor er rundt oss på alle kanter. I det siste har det vært diskusjoner rundt sensur av humor etter at NRK valgte humorsensur av et humorinnslag. Innslagene ble kritiserte for å være stereotype og rasistiske. Kritikken går nå er at folk lar seg krenke for raskt og at det snart blir umulig å være komiker. Om humor blir for grenseløs vil det støte folk, samtidig som sensurert humor heller ikke er ønskelig. Det er en balanse mellom respekt og satire, og mengden satire som går på bekostning av ulike grupper og de samme gruppene gang på gang.

Det er humor hvor enn du snur deg og det kommmer stadig nye tilskudd. Ny humor har vært kritisert for å gå for mye bekostning av enkeltpersoner og grupper. Den siste tidens diskusjoner rundt sensur har satt kritikken på dagsorden igjen.

En ny hverdag med humorsensur

Er det greit at humor går veldig på bekostning av andre? Flere eldre komikere har vært uttalt seg kritisk fordi de synes dagens humor handler for mye om å drite ut andre.

Samtidig så kunne gammel humor også være svært direkte rettet mot noen grupper. Så det er ikke sikkert dagens komikere er like enige med sine pensjonerte kollegaer. Humor skal tenke nytt, utfordre og flytte grenser. Hvor grensen går, ja det blir vi nok ikke enige om.

Humorsensur

Latter er blitt sitt eget univers

Om du vil bli underholdt er sjangeren humor en utømmmelig kilde til latter og moro. Både stand – up og situasjonskomedie er i vinden som aldri før. Til humorserien Helt perfekt av Thomas Giertsen kan du for eksempel skrive inn og foreslå pinelige tenkte eller opplevde situasjoner. Humor flytter stadig grenser.

Det er ikke så mange år siden at humor i Norge var noe man bare kunne se på lørdagskveldene i tilmålte doser sent på kvelden. Nå finnes det en serie og en komiker for enhver smak og interesse. Kast deg på bølgen du og og la deg underholde.

Humorsensur

Latter så lenge du lever

Du trenger ikke være redd for å gå tom for latter med det første. Den ene serien etter den andre kommer med påfyll utover høsten. Det gjelder både seier her hjemme og også internasjonale serier. Vi får tydeligvis ikke nok av humor og dermed kommer det mer og mer. Store tv-kanaler rydder store sendeflater og headhunter komikere til stadig nye humorserier.

Også på radio fortsetter podkaster som Lisa Tønne og Sigrid Bonde Tusviks populære podd. Det er også ventet at Thomas Giertsens serie Helt perfekt vil komme med ny sesong og snart ruller kultklassikeren Grace og Frankie på Netflix snart over skjermen med siste sesong. Til og med fra spillverdenen kommer det humorserie med Mythic Quest.