Hopp til innholdet

Humor og helse

Hvorfor er humor så bra?

Humor og helse. Humor binder oss sammen og reduserer stress. Også på jobben kan latter bidra og gjøre arbeidsdagen lettere. Ingen ting er som en god latter mellom venner eller med familien. Humor sier mye om hvem vi er og hva vi liker. Fordi humor er ferskvare, liker vi godt ny humor og nye komikere. Nordmenn er glade i å oppleve humor sammen med venner og sitter gjerne sammen i timesvis for å snakke og se humor på tv. Og etterpå diskuterer vi det ofte i timesvis.

Det er ikke slik at humor alltid er bra uansett. Humor kan være så mangt og brukes til så mangt. Både til å inkludere og til å ekskludere.

Humor og helse

Latter og humor kan bringe mye glede og samhold. Alternativet kan være mer stress og mer sykdom. Folk som fokuserer på det som er morsomt, er generelt friskere og lever lenger.

Sans for humor krever ikke at du ler, for oppnå helsefordeler. En festlig kommentar her og der som bringer frem smilet er helsebringende også fordi det hjelper deg med innstillingen din og kan avdramatisere stressende situasjoner. Likeledes er det ikke nødvendigvis slik at de som stadig ler av andre, oppnår særlig helsefordeler selv.

Humor og helse

Latter er kroppens medisin

Humor og latter har vist seg å ha en god effekt på sykdom og smerte. Det kan nesten virke som smertestillende. Humor er også godt når du er trett og uopplagt. Det er vanskelig å gjespe og ikke seg om du er opptatt med å le!

Humor, smil og vennlighet er egenskaper som hjelper deg å takle livets små og store utfordringer. Det styrker immunforsvaret og binder oss sammen. Det hjelper oss til å takle stress og bli mer avslappet. Visste du at musklene slapper av i førtifem minutter etter ei kule? All grunn å sette latterdøren opp på vid gap når du får sjansen altså.

Humor og helse

Kjønnsforskjeller i hvem som får hvem til å le

I en studie om par og humor hvor fem land fant man at norske par verken ler mindre eller mer enn par i andre landene. Fem land var med og totalt 2500 par svarte om humorvaner. I fire av landene, inkludert Norge, lo kvinner mer av menn enn omvendt. Hvorfor vet man ikke helt. Sikkert er det ihvertfall at humor er sunt uansett kjønn.

Kanskje vil vi alle snart le like mye av hverandre. En mann som får en kvinne til å le, er noe mange kvinner liker. Menn liker også kvinner som får dem til å le. Kanskje vil kvinner tørre å slå seg mer løs? Kanskje er det mer akseptert at menn tuller rundt? Ganske sikkert er det at latter virker som lim i ethvert forhold.