Intelligent svart humor

Intelligens og humor er som regel ikke noe som vi tenker har noe med hverandre å gjøre. Men nå har det altså blitt påvist at det faktisk er en kobling mellom intelligens og svart humor. For svart humor har nemlig ikke noe med det å være gretten eller sur å gjøre, for å ha svart humor eller forstå seg på denne formen for humor er det nemlig intelligens som trengs. Vi ville se nærmere på dette og takket være nyere forskning er denne vanlige oppfatningen endelig motbevist.

En blanding av tragedie og komikk

Dersom en tar en titt på betegnelsen av svart humor i Store norske leksikon finnes det en forklaring som sier at humoren er ofte både grotesk og pessimistisk. Videre forklarer leksikonet at svart humor som regel vil være en blanding av både komikk og tragedie. Gode eksempler på humor dette er den velkjente gruppa Monty Python som virkelig har dyrket denne formen for humor helt siden begynnelsen av sin karriere. Om vi skal trekke frem noen norske komikere som har svart humor kan vi peke ut Otto Jespersen som passer perfekt under den beskrivelsen.

svart humor

Ikke for alle

Sort humor er absolutt ikke for alle og i noen tilfeller passer det seg rett og slett ikke med denne typen humor. Det er heller ikke alle som klarer å forstå seg på svart humor. Det forskes stadig vekk på hva det er med nettopp det groteske og pessimistiske som klarer å more så mange ulike mennesker.

I et studie var det hele 156 mennesker som skulle vurdere 12 vitsetegninger fra “Das Schwarze Buch” som oversettes til “Den svarte boka”. De i studiet som ikke forstod eller likte humoren i tegningene som ble vist var mindre intelligente og hadde en lavere utdanning enn de andre i gruppen. I tillegg viste det seg at disse også var mer aggressive ovenfor andre mennesker. De som forstod og likte humoren i det som ble vist hadde derimot en høyere utdanning, var mer intelligente og viste mindre aggressivitet overfor andre.

“På et likhus: Legen løfter opp det hvite lakenet fra en død kropp. Ved siden av sier kvinnen: “Ja, det er mannen min. Men hvilket vaskemiddel bruker du for å få lakenet så hvitt?”

Her vil for eksempel ikke alle forstå poenget eller synes at det er særlig gøy. Poenget er derimot at kvinnen var mer opptatt av et hvitt laken enn av den døde mannen sin.

Ikke helsvart

Gjennom forsking er det dermed tydelig at både aggressivitet samt dårlig humør ser ut til å føre til mindre glede når det kommer til svart humor. Dette motbeviser med andre påstander om at det kun er gretne, gamle gubber som setter pris på svart humor.

Christian Jarrett, som er hjerneforsker bekrefter at studier som dette samsvarer med tidligere forskning. Tidligere har det nemlig også blitt påvist at det er sammenheng mellom IQ og sans for humor.

Det som nyere studier derimot bekrefter er at det ikke er gretne folk eller folk med et snev av sadisme i seg som liker svart humor. Denne vanlge oppfatningen er derimot motbevist.