Verden innen stand-up komedie!

stand up komedie

Komedie er noe som har vært en del av mennesker og vårt daglige liv så langt tilbake enn kan gå. Konger og dronninger hadde narr som sin underholdning, det ble arrangert komedie teater i store arenaer og idag fortsetter vi i samme stil med blant annet stand-up komedie. Dette er en form for komedie hvor en komiker står på en scene med veldig enkle hjelpemidler og møter publikum helt alene med kun en mikrofon som utstyr. Ordet kommer enkelt og greit fra det engelske begrepet stand-up comedy, noe som betyr akkurat det samme.

Hvordan startet egentlig stand-up komedie?

Så vidt en kan kalle stand-up komedie for noe som har en lang historie, sies det som regel at det kan dateres helt tilbake til 1700- eller 1800-tallet! Dette er tilbake til det som kalles for britisk music hall tradisjoner. Den gangen var dette en form for underholdning fra tidlig viktoriansk tid rundt 1850 og pågikk helt frem til 1960. Denne formen for underholdning bestod av både populære sanger, komedie, spesielle opptredener og mye annen variert underholdning. Navnet på denne formen for underholdning kom fra typen teater eller scene hvor den typen underholdning fant sted.

Det var derimot den amerikanske forfatteren Mark Twain som ble kalt for en mester i faget, for han var ikke bare en populær forfatter, men også en journalist, humorist og foreleser. Senere i tid fikk denne sjangeren en renessanse i USA takket være komikere sånn som Mort Sahl og Lenny Bruce. Denne populære sjangeren dukket derimot ikke opp i Norden før slutten av 1980-tallet eller kanskje til og med 1990-tallet, hvor den først dukket opp i Sverige. Dette startet med ulike former for humorkonkurranser sånn som et TV- program som het “Släng dig i brunnen” som premierte i 1991 og pågår den dag idag.

music hall britisk stand up

Det var dette programmet som det sies var avgjørende for å ha skapt en rekke svenske komikere og satt i gang en ny type komiker-generasjon. Etterhvert som vi kom oss inn i 1990-tallet var det også mange norske stand-up komikere som dukket opp både her og der og ble kjente rundt i landet. Opptil flere av disse komikerne fikk også muligheten til å ta med seg suksessen sin videre til TV gjennom sine egne humorprogrammer, hvor flere av dem ble en stor suksess. Idag kan vi finne de aller fleste norske stand-up komikere i et organisert firma som heter Stand Up Norge. Dette er det aller største bookingbyrået for stand-up komikere i Norge og er ledet av Elina Krantz. De har også en tilknytting til det velkjente showhuset Latter og holder til på Aker Brygge. Idag har de opptil flere prisbelønte komikere med seg med navn som Lisa Tønne, Dagfinn Lyngbø, Dag Sørås, Sigrid Bonde Tusvik, Atle Antonsen og Jon Schau.

Hvor kan man finne stand-up komedie?

Stand-up komedie er idag noe som dukker opp overalt, både på TV, i puber og barer og på store scener her i Norge og også verden rundt. Som oftest vil en stand-up komiker starte opp steder som i lokale pubmiljøer og barer, dette er steder som ofte arrangerer egne stand-up kvelder og gir både erfarne og nybegynnere muligheten til å ta scenen. Det er ikke hvem som helst som kan gå opp på scenen i et slikt miljø da en må ha motet og rappkjeften til å klare å stå mot et beruset publikum som ikke er redde for å svare tilbake og si hva de virkelig mener.

latter stand up komedie

Denne formen for komedie er også veldig ofte både personlig og utleverende, noe stand-up komikere må sørge for at de er klare for. Typen komedie vil også ofte være personlig, enten det er om seg selv, nære venner og familie, kjendiser, politikere eller grupper med mennesker vil bli “angrepet”. Det vil ofte gå over i sort humor og publikum må være klare for at humoren kan bli ganske stygg og kanskje treffe under beltestedet!

Noen stand-up komikere som idag er verdenskjente startet opp på nettopp en pub eller lokal bar, noen startet også opp på Youtube hvor de skapte sin egen kanal og begynte å publisere videoer. Etterhvert som de vokste i populæritet flyttet de til større scener og kunne invitere større publikum til sine show. I tillegg til egne show for en spesifik stand-up komiker finnes det også idag store show hvor det vil være flere stand-up komikere på en kveld.